Manifest d’ERC a la Diada Nacional de Catalunya 2019 a Dosrius

Manifest d’ERC a la Diada Nacional de Catalunya 2019 a Dosrius
Manifest d’ERC a la Diada Nacional de Catalunya 2019 a Dosrius

L’11 de setembre no és una data de celebració ni és un festa. La Diada Nacional és una jornada de memòria, reivindicació i d’autodeterminació. Commemorem la resistència i la desfeta de Barcelona, cap i casal de Catalunya, al 1714. I cal seguir-ho recordant perquè d’onzes de setembre n’hem patit més, fa segles, massa temps.

I cada vegada ens hem aixecat i seguim vius com a poble, com a nació. Hem construït un país obert, solidari i acollidor que no oblida el seu passat i que sabem on vol anar. Molts volem una República Catalana, l’única opció de viure en un país lliure i just. Sabem que el futur només depèn de nosaltres, els catalans i catalanes decidirem com volem el nostre país.

Hi ha 16 homes i dones que ara són a la presó o a l’exili per defensar els nostres drets i les llibertats. I cententars de càrrecs electes i ciutadans encausats per aquell octubre de 2017 èpic. I la repressió no cessa. Els presos polítics i exiliats ara no poden ser a casa, tampoc als actes de commemoració de l’11 de setembre perquè estan privats de llibertat. Voldria, així, en aquest acte donar-los la veu amb un article que han escrit conjuntament:

 

DIGNITAT, DEMOCRÀTICA I LLIBERTAT

Davant un Onze de Setembre novament excepcional, els presos/es i els exiliats/des polítics/ques catalans/es tornem a cridar la societat catalana a protagonitzar una mobilització excepcional. Abans de la sentència del Tribunal Suprem, i mentre la repressió contra els drets humans, civils i polítics continua, estem convençuts/des que sabrem fer de la manifestació de la propera Diada un clam de persistència i confiança en el futur. No deixarem que ens prenguin la il·lusió de fer el país que volem.

Barcelona, la capital de Catalunya, ha d’oferir al món el missatge clar i inapel·lable d’uns carrers plens de compromís i transversalitat. La manifestació de la Diada sempre ha sigut un gran exemple de com junts, respectant les diferències i els matisos de cadascú, hem estat capaços de créixer i d’internacionalitzar la causa col·lectiva per l’autodeterminació, per decidir el nostre futur polític en democràcia i en llibertat. Tothom hi és benvingut, ningú no hi serà mai vetat.

L’1 d’Octubre va ser possible perquè els objectius comuns i la determinació de fer valer els nostres drets van sumar per sobre de la violència de l’Estat. Sabem que un dels principals objectius de la repressió és la divisió. Per això, la fortalesa democràtica del sobiranisme, elecció rere elecció, només s’entén des d’aquesta voluntat clara de construir un futur compartit. Així doncs, contra la frustració, cal tornar a la serenitat, generositat, maduresa i determinació de l’1-O.

Conjurem-nos per convertir aquest 11-S en una nova fita indiscutible de la voluntat democràtica del poble de Catalunya. L’èxit de la Diada serà la millor avantsala de la resposta a la sentència del Tribunal Suprem, la millor oportunitat per escenificar la força i el potencial del moviment sobiranista; de dir alt i clar que l’única sentència justa és l’absolució de tots els encausats/des dels diferents tribunals i el final de tots els processos judicials i policials contra totes aquelles persones que són perseguides pel seu compromís amb la plena llibertat del nostre poble. La mobilització pacífica i democràtica ens ha permès avançar com a societat.

La vulneració dels drets polítics dels diputats/des, senadors/es, eurodiputats/ des, de milers d’activistes i, per extensió, de milions de votants, així com la deshumanització del miler de ferits i dels més de 2 milions de votants de l’1-O, són dues cares de la mateixa moneda: la repressió.

El govern espanyol en funcions segueix rebutjant el diàleg, un diàleg constructiu i sense renúncies, amb Pedro Sánchez imitant Mariano Rajoy en la irresponsabilitat de rebutjar una solució política a un problema polític. L’Estat, doncs, continua ignorant la vulneració de drets fonamentals denunciada, entre d’altres organismes, per les Nacions Unides, mentre som a les portes de castigar penalment drets i llibertats fonamentals.

La societat catalana rebutja la repressió i vol decidir el seu futur amb llibertat. I estem convençuts/des que no restarà impassible. Perquè aquest retrocés democràtic va molt més enllà de l’independentisme i afecta tota la ciutadania, i en especial qualsevol moviment polític o social que vulgui exercir lliurement els seus drets fonamentals. Per això, fem de nou una crida a tots els demòcrates del nostre país, del conjunt de l’Estat i de la comunitat internacional a unir-se en aquesta defensa dels drets i les llibertats.

Des de Mas d’Enric, Puig de les Basses i Lledoners, des de Brussel·les, Ginebra i St. Andrews, ens sabem afortunats i afortunades perquè cada dia hem tingut i sentit el suport de centenars de milers de catalanes i catalans que també denuncien la injustícia, que no perden l’anhel i treballen obstinadament per viure en un país més just i millor.

Per això, malgrat els murs o els quilòmetres de distància, us parlem des de la serenor i la determinació. Ens encomanem a l’esperit de dignitat i coratge de totes les Diades, que ens encomaneu cadascun de vosaltres en tot moment. Amb la serenor de saber que tot això ho estem fent junts i no ens deixarem mai ningú pel camí. Aquestes dues condicions són les que ens portaran a la llibertat completa de tots els ciutadans d’aquest país, hagin nascut on hagin nascut i vinguin d’on vinguin i pensin com pensin.

L’Onze de Setembre omplim Barcelona de dignitat democràtica i llibertat, sense cap por a seguir defensant la independència i la República Catalana com el millor projecte de present i futur, i com la millor alternativa democràtica, davant un Estat que no té cap proposta per a la ciutadania de Catalunya i que només respon amb la repressió i amb un “NO” permanent.

Amb el record dels qui ja no hi són i pel futur dels qui han de venir, compartir aquesta lluita amb tots vosaltres és un honor. Per tornar-ho a fer, cal tornar-hi a ser.

DOLORS BASSA, ANTONI COMÍN, JORDI CUIXART, CARME FORCADELL, JOAQUIM FORN, ANNA GABRIEL, ORIOL JUNQUERAS, CLARA PONSATÍ, LLUÍS PUIG, CARLES PUIGDEMONT, RAÜL ROMEVA, JOSEP RULL, MARTA ROVIRA, JORDI SÀNCHEZ, MERITXELL SERRET I JORDI TURULL

 

Dones i homes privats de llibertat per defensar la democràcia, la legítima Independència i la construcció de la República Catalana. Serens, oberts al diàleg i alhora determinats. Si ells no hi han renunciat, ho farem nosaltres?

Siguem dignes dels que han lluitat i segueixen lluitant per la llibertat col·lectiva, perseverem en les nostres conviccions, no renunciem a res!

Visca la Llibertat!

Visca Catalunya!

 

Dosrius, 11 de setembre de 2019