Llaç groc fins a l’alliberament dels presos polítics i retorn dels exiliats

Llaç groc fins a l’alliberament dels presos polítics i retorn dels exiliats
Llaç groc fins a l’alliberament dels presos polítics i retorn dels exiliats

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) recolza i s’adhereix a la moció per expressar el suport als presos i preses polítics i demanar el lliure retorn dels exiliats que ha presentat l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a l’Ajuntament de Dosrius. El text ha de ser debatut i votat al proper Ple Municipal d’acord amb la sol·licitud que hem fet com a grup municipal i emplacem a la resta de partits, tal com també demana l’ANC, que se sumin a la iniciativa.

El compromís de l’Ajuntament de Dosrius en la defensa dels drets fonamentals, civils, polítics, la llibertat i la democràcia ha estat clar en els darrers anys. A l’abril de 2018 el Ple ja va aprovar per majoria absoluta una moció per l’alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la denúncia de la deriva antidemocràtica i autoritària de l’estat espanyol i com a senyal de suport vam penjar un llaç groc al balcó de l’ajuntament. Ara, amb el canvi polític al consistori i, tenint en compte que els motius d’aquella moció segueixen més que vigents, considerem encertat i necessari expressar de nou un posicionament institucional. 

El llaç groc com a símbol de llibertat

Els llaços han esdevingut un símbol de solidaritat i adhesió a causes, opinions o reivindicacions. El negre, en senyal de dol; el blau, contra el terrorisme; el vermell, contra la sida; el lila, contra la violència masclista; el rosa, contra el càncer de mama; el verd, a favor del medi ambient...

A Catalunya el llaç groc s’ha convertit en un símbol reivindicatiu per mostrar el rebuig contra la vulneració de drets civils fonamentals i per denunciar l’empresonament i exili injust de persones que defensen uns ideals que són totalment legítims, una condemna cívica contra la presó cautelar d’activistes socials i càrrecs electes per les seves idees polítiques. No és un símbol independentista. També ho reivindica molta gent que no ho és: demòcrates a favor dels drets humans. Per això, molts ciutadans, entitats i institucions tenen llaços grocs als balcons, façanes o altres espais públics i privats.

Francisco Antonio Fernández de Velasco y Tovar, virrei de Catalunya durant el regnat de Felip V, va prohibir l’ús d'escarapel·les de color groc, fins i tot amb penes de mort. Era en temps de la Guerra de Successió i el color groc havia esdevingut un símbol de resistència dels catalans. Poc més de 300 anys després, el color groc segueix sent un símbol antirepressiu i sembla que incomoda a alguns partits polítics.

Totes les institucions, també els ajuntaments, tenen l’obligació de treballar pel benestar dels ciutadans i també pels drets i les llibertats col·lectius i la democràcia. Per aquests motius demanem que l’Ajuntament de Dosrius mantingui el llaç groc a la façana, de manera explícita i continuada, fins a l’alliberament dels presos polítics i el lliure retorn dels exiliats.