La meva intervenció al Ple de constitució de l'Ajuntament de Dosrius del mandat 2019-2023

Discurs en el Ple Municipal de constitució de l'Ajuntament de Dosrius del mandat 2019-2023
Discurs en el Ple Municipal de constitució de l'Ajuntament de Dosrius del mandat 2019-2023

Vegeu la intervenció en aquest enllaç: VÍDEO

Avui tenim una bona notícia. Dosrius té per primera vegada una alcaldessa. Tot i les polítiques d’igualtat encara ara al cap davant de les institucions hi ha més homes que dones. I en aquest plenari hem avançat cap a la paritat. Ho celebro.

Felicito públicament a la Sílvia Garrido perquè al 26 de maig va guanyar les eleccions i pel nomenament d’avui. Em consta que és una persona amb molta empenta, molt treballadora. Desitjo que prengui les millors decisions per al nostre municipi. Ens té a la seva disposició per al diàleg i l’acord d’aquelles coses que necessiten consens per interès general. Però des de l’oposició serem exigents, no anirem a destruir res ni a ningú i anirem de cara. Farem el que he trobat a faltar aquests últims quatre anys: crítica constructiva.

Però a les eleccions, 1271 persones van votar partits que compartim valors republicans i anhels de llibertat. Ara a Dosrius l’independentisme és hegemònic que s’ha traduït per primera vegada en majoria plural en aquest plenari.

Però el tacticisme partidista, les clavegueres post-convergents han privat de materialitzar un govern netament republicà. Dosrius ha estat moneda de canvi, no ens enganyem! La sociovergència ha cristal·litzat només perquè ERC ha guanyat al Maresme i en general a Catalunya. Partidisme pur i dur!

Junts per Catalunya, en Pere Rovira i en Lluís Farrerons, haurà d’explicar què guanyem a Dosrius amb aquest pacte que han arribat amb la vella guàrdia d’un PSC local que de socialista i catalanista només conserva a les sigles. O potser haurem d’estar pendents del què en diu la premsa?

Aquestes últimes setmanes hem intentat un pacte de govern entre ERC, JxCAT i la La PAC-CUP. Teníem la capacitat i els 1271 votants ho avalen.

També la gran majoria dels 342 votants de JxCAT. Què els direu?

Que el millor pel poble és recular quatre anys? O més... tenint en compte que el programa socialista és un copy paste de fa 20 anys?

Que els responsables del desgavell urbanístic d’aquest municipi (Can Canyamars, Can Massuet, Sant Carles….), convergents i socialistes, ara ho solucionareu? Perquè insistiu en portar urbanisme?

Que a l’1 d’octubre de 2017 aquí no va passar res? El PSC de Dosrius no va condemnar la repressió espanyola a Canyamars i a Dosrius i ni s’ha dignat a acompanyar els 24 veïns i veïnes que van haver de passar pel Jutjat a declarar. No, si encara serà culpa del poble que ens vingués la Guàrdia Civil a apallissar gent pacífica i indefensa….

Hem intentat fer un pacte de govern republicà i que millori i consolidi el canvi de cicle polític que va començar fa 4 anys. Nosaltres no vam dubtar en cap moment que entre la gent de JxCAT i ERC, ens separen poc més que unes sigles. I Prou. Però vostès no ho veuen així.

No han volgut parlar de programa, no han volgut parlar d’objectius, no han volgut parlar de política. S’han limitat a vetar persones i discutir les cadires. Només això, perquè ja tenien decidit des del primer moment governar amb el PSC. Vaja, ha tornat la política de la Puta i la Ramoneta. Ens vareu enganyar, heu decebut i traït a molta gent.

On és el pacte entre JxCAT i PSC? La transparència no és el seu fort. Nosaltres hem publicat el preacord que varem signar el dimecres passat amb JxCAT i La PAC-CUP. Sí, amb la signatura de Pere Rovira i Lluís Farrerons! Què han aconseguit d’aquest mercadeig?

On son els principis, els valors, els ideals? Què li explicaran al president Puigdemont, a Jordi Turull, a Josep Rull, a Jordi Sànchez, als presos, exiliats i als centenars de represaliats? Ah, si, que no traureu el llaç groc i no penjareu la bandera espanyola! No és això, companys, no és això!

No ho negaré, ara estic trist i decebut, però molt tranquil. La consciència molt tranquil·la. I convençut, ferm i decidit a seguir treballant per la “res publica” la cosa pública, l’interès general.

Com a alcalde dels darrers 4 anys he guanyat experiència i coneixement, em sento molt més preparat que al 2015. I també he conegut molta gent, em quedaran bons amics i records.

Han estat uns molt gratificants. He tingut l’oportunitat de contribuir a millorar moltes coses del poble. He posat els meus coneixements, les meves capacitats, al servei del municipi. He crescut com a persona, fent d’alcalde. Crec que encara podia aportar més, perquè el cicle electoral de 4 anys queda curt per concloure grans projectes de poble.

Reivindico i reivindicaré com a propis els encerts d’aquest equip de govern que deixem enrere. Però també assumeixo els errors que qualsevol de nosaltres haguem pogut cometre. Perquè hem estat un equip. Plural i divers, però un equip. Gràcies Judith, Joan, Eduard, Eduard, Jordi i Isidro. I gràcies Montse, pels mesos que vas ser regidora i després sempre t’he sentit a prop.

Acabo el mandat amb molt coneixement de gestió pública, de política municipal. Amb el treball colze a colze, dia a dia, he après moltíssim de funcionaris i treballadors de l’ajuntament. Aquesta casa té molt bons professionals. Moltes gràcies a tothom.

També agraeixo a tothom que ens va votar al 2015 i a les 723 persones que ho han fet ara. També als que no ho han fet. Per la confiança i també per ser exigents i crítics alhora. I especialment als companys/es d’ERC Dosrius pel vostre suport.

Seguirem lluitant per la llibertat, la igualtat i la fraternitat, els valors més nobles del republicanisme. I per l’equitat, la sostenibilitat, la igualtat d’oportunitats, la seguretat i el benestar de tothom. La cultura, l’educació, són els pilars per fer una societat més justa i més cohesionada.

Serem fidels al nostre poble i al mandat democràtic de l’1 d’octubre, treballarem incansablement per un Dosrius, Canyamars i El Far millors, estarem al costat de les institucions del país per construir la República Catalana.

Neus, Eduard i Anna, tenim molta feina, estarem a l’alçada de les circumstàncies, endavant!

Tal com va proclamar el president Lluís Companys "tornarem a lluitar, tornarem a sofrir, tornarem a vèncer".

Salut i República!

Dosrius, dissabte 15 de juny de 2019